Tag » Budaya Jawa

Ramayana Ballet, A Must-See Show In Yogyakarta

Terus terang ke Yogya itu cuma satu kali yang atas keinginan sendiri. Entah ya, dari ratusan juta orang yang memuja Yogya, I’m not one of them. 791 kata lagi

Traveling

NGONCEKI KAPITAYAN

MENINJAU KEMBALI EKSISTENSI KAPITAYAN BESERTA KONTEKS SOSIAL BUDAYA YANG MELINGKUPINYA

Pendahuluan

Corak kebhinekaan semakin berwarna semenjak penghayat Kepercayaan mendapat kepastian hukum dari negara. Sebelum disahkan, penghayat Kepercayaan menerima beragam perlakuan diskriminatif dari kelompok masyarakat di luar mereka. 2.194 kata lagi

BUDAYA JAWA

MRETHELI AKSARA JAWA

Gelem ngakoni apa ora, wong Jawa ki pancen seneng nganggo ilmu ‘gothak gathuk angger mathuk’. Umpama jebulane ora mathuk bakal digoleki nganti ketemu, nanging nek wis mathuk wah isa nganti drujul golek teges lan filosofine. 2.103 kata lagi

BUDAYA JAWA

GAMBARE RAMPOGAN SIMA SAJRONING BANTENGAN

GAMBAR RAMPOGAN SIMA SAJRONING RAMPOGAN

Kabeh penonton, abdi dalem, lan cethane Sultan Hamengkubuwana II ngemput ngguyu pas delok Raffles nggelebak teka kursi tamune gara-gara kelakuane macan sing mlayu sipat kuping wedi di sruduk banteng, mungsuh paling bebuyutan wayah rampogan. 852 kata lagi

#cangkeman

Secuil Cerita Bersama Ki Sayuti

PAGI sudah beranjak ketika saya dan sejumlah kawan menyuguhkan gending-gending untuk menyambut peserta seminar bertema “Kearifan Jawa” di Dekanat Fakultas Bahasa dan Seni Universitas Negeri Semarang, Kamis, 2 November 2017. 620 kata lagi

Esai

KAPITAYAN NON-IMPOR

Wis pirang-pirang taun para penganut aliran-kapitayan lokal (njabane 6 agama) ngreka daya ben apa sing dipercaya uga ditampa dening negara. Jane ora mung negara, menawa ditampa negara para warga bakal melu nampa, dadine ora prelu bingung umpama ana acara keagamaan sing nyangkut marang kapitayane. 398 kata lagi

CENGKEMAN

RAMPOGAN ; WUJUD ADI LUHUNG BUDAYANING MANUNGSA JAWA ?

Wis akeh wong sing omong nek tanah Jawa kuwi sugih, tanduran apa wae isa thukul, warnane ijo royo-royo, gemah ripah loh jinawi, lan dadi nagari sing panjang punjung. 757 kata lagi

BUDAYA JAWA